Korková látka

Dlouho jsem hledala materiál vhodný na výrobu nášivek na kšiltovky. Vyzkoušela jsem různé materiály, koženky, potahové látky, ale buď mě odradila cena nebo provedení výsledné nášivky či etikety. 

Ke korku jsem se dostala náhodou. Jeho vzhled mě nijak zvlášť neoslovil, zato jeho vlastnosti a způsob, jakým se získává, mě doslova ohromil.

Korek je velmi příjemný 100 % přírodní materiál, říká se mu i veganská kůže.  Šije se z něj jako z koženky, možná trochu lépe - je měkčí. Odpuzuje vodu a nečistoty, navíc se i snadno čistí, je odolný, antistatický a trvalý.

CBD_Cork-Trees-2-No-Text

 

ODKUD SE KOREK BERE? 

Korek se vyrábí z  kůry korkového stromu ( Quercus suber ). Jeho životnost je 250 až 350 let a je jediným stromem, jehož kůra se regeneruje po každém odstranění.

Po prvním odstranění kůry stromu trvá její obnova 20 až 25 let. Tato první sklizeň je známá jako panenský korek. Protože je panenský korek příliš pevný, používá se na výrobu podlahových a zvukových izolací.

Dalších  devět let trvá, než se "regeneruje" další vrstva kůry, která může být sklizena, přičemž tato druhá sklizeň se také používá jako podlahová nebo zvuková izolace.

cork-tree_1024x1024

 

Sklizeň probíhá v období od května do srpna, v tomhle období je nejsnazší kůru odloupnou od kmene stromu.  Je to však velmi choulostivá manuální práce a vyžaduje si hodně zkušenosti. K odlupování kůry se používají speciální sekery, aby nedošlo k poškození kmenu stromu.

Po sklizni jsou desky kůry uskladněné na volné ploše kde schnout zhruba 6 až 9 měsíců.

cork2

Korkové prkna se pak vaří ve vodě, což zvyšuje tloušťku korku a současně odstraňuje cizí předměty (např. prach, hmyz). Na jeho vaření se používá přírodní pramenitá voda.

50% produkce korku pochází z Portugalska. Zbytek pochází ze Španělska, Itálie a severozápadní Afriky.

zdroj: www.natalietherese.com/pages/the-green-story

VLASTNOSTI KORKU

Tento materiál je na dotyk velice příjemný a měkký, protože přirozeně odpuzuje vodu a nečistoty, na čištění vám postačí vlhký hadřík.

Korek je lehký, téměř nepropustný, antivibrační, akustický, antistatický, antialergický, velice pružný materiál. Využívá se téměř v každém odvětví. Všechny tyto jeho skvělé vlastnosti vyplývají z jeho chemického složení a struktury. Jde o odumřelé buňky se zhrublými buňkovými stěnami naplněnými vzduchem, které jsou impregnované suberínem a voskem, díky tomu jsou téměř nepropustné pro vodu a plyny. A právě proto na výrobu korkových špuntů padá více než 80% světové produkce korku. Vlastnosti korku umožňují vínu dozrát a stárnout.

Korek má díky svým vlastnostem velikou budoucnost i v jiných odvětvích. Jednou z možností využití je alternativní forma zateplování. 

 

Co se týče korkové látky, právě kvůli podobným vlastnostem jako má kůže se ji často říká i korková kůže. Jde o tenké plátky korku, které jsou přilepené na vrstvu tkaniny. Vyrábí se v různých vzorech a odstínech, přičemž jeho využití je doslova všestranné, šijí se z něho doplňky, oděvy i obuv.

             2016-new-style-natural-cork-fabric il_340x270.667252725_6gkz  korek

Protože výrobce uvádí, že korek snese i praní v pračce, rozhodla jsem se to otestovat a vyprat několik nášivek. Po vypráních se s nimy vůbec nic nestalo. Neztratili ani barvu, ani tvar a korek zůstal zcela nepoškozený.

Pokud jste tento skvělý materiál ještě nevyzkoušeli, zkuste ho!  Skutečně to stojí za to!

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.